Počítač reaguje pomalu po probuzení z hibernace?

Nezařazené

Tento neprogramátorský příspěvek píšu proto, že by mohl v budoucnu pomoci i jiným s řešením jednoho  protivného problému. Před rokem jsem si pořídil laptop Lenovo ThinkPad Edge E430 s předinstalovaným operačním systémem a s různými „užitečnými“ programy od firmy Lenovo. Po půl roce jsem navíc operační paměť rozšířil na 16 GB RAM. Pro mé potřeby velice výkonný stroj.

Jenže … já počítač nevypínám. Když jej chci vypnout, tak jej hibernuji. Laptop se kompletně vypne, ale uchová si na pevném disku informace o tom, jaké programy jsem měl spuštěné. Když jej druhý den zapnu, mám vše nachystané tak jako předchozího dne. Je to stejné jako uspání, ale při uspání počítač stále spotřebovává trochu energie, není úplně vypnutý, a pokud není připojen k elektrické síti, po čase se vypne/probudí/přejde do hibernace … vlastně ani sám nevím, ale právě proto raději používám hibernaci.

A problém se objevil záhy – když jsem své Lenovo hibernoval, a druhý den zase probudil, tak se operační systém rychle spustil, ale s programy nešlo několik minut pracovat. Nic nereagovalo, počítač byl doslova zatuhlý, zasekaný, kliknutí na okno programu se klidně projevilo až po 30 sekundách (!), a já jen rozčarovaně seděl a čekal, až se počítač vzpamatuje. Nemohl jsem odhalit příčinu. Paměti bylo dost, procesor v těchto chvílích prakticky nic nedělal, a přitom se vše chovalo jako kdybych se snažil pracovat na stařičkém Pentiu se 120 MHz procesorem a 32 MB RAM paměti. Byl jsem doslova frustrován. Tedy, ráno jsem vždy počítač zapnul, šel si nachystat snídani a kávu a po návratu již bylo vše připravené a plynulé 🙂 Ale pokud jsem potřeboval ihned po zapnutí počítače něco udělat, byl jsem v koncích. Dlouhé minuty jsem si mohl tak akorát jezdit myší.

A slibované řešení? Program od firmy Lenovo „Power Manager„, nebo přesněji „ThinkVantage Technologies Power Manager 6„. Této příčiny jsem se dopátral díky tomuto článku a okamžitě tento program odinstaloval, a zkušebně počítač hibernoval. A po probuzení jsem mohl během několika sekund pracovat se všemi programy … nádhera. Prakticky přesně po roce od koupě laptopu jsem konečně vyřešil navýsost frustrující problém.

Třeba tento článek někomu časem také pomůže obdobný problém vyřešit. Určitě jsem s ním nebojoval sám 🙂

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt

Další příspěvky v rubrice Nezařazené