Import Webnode webu do WordPressu

Migrace

Co dělat, když máte web pronajatý od služby Webnode, a chcete si jej provozovat sám na redakčním systému WordPress? Pokud máte na webu za ty roky hodně článků, pak máte problém … budete jej jeden po druhém ručně kopírovat, a nebo prostě starý Webnode web opustíte a začnete na úplně čisté louce. Ale to by byla škoda.

S podobným problémem se na mě obrátil majitel Webnode webu, jehož magazín se stal hojně navštěvovaný, a Webnode jej začal omezovat. Hned zkraje měsíce se vždy vyčerpal limit pro přenesená data, a nebylo možné se přihlásit do administrace, přidávat nové články, atd. Agresivní snaha Webnode donutit co nejvíce lidí zaplatit si prémiové služby (tisíce ročně).

Zanalyzoval jsem možnosti … importovat články do WordPressu není problém, ale je třeba je získat ve zpracovatelném elektronickém formátu.

  1. Mohu všechny články stáhnout z RSS kanálů! Nemohu … ukázalo se, že RSS exporty jsou kvůli nějaké chybě nekompletní (neobsahovaly všechny články).
  2. Mohu stáhnout zálohu webu, v níž musí být obsah webu v elektronické podobě! Nemohu … kvůli vyčerpanému limitu přenosu dat byla záloha vypnuta. A posléze se stejně ukázalo, že ve „free režimu“ nelze zálohy stahovat, pouze je mít nachystané pro případnou obnovu webu v administraci.
  3. Teoreticky mi stačí jen seznam URL článků, a jejich obsah získám ze zdrojového kódu.

Bod 3 se nakonec ukázal jako schůdný, podstatným problémem ale bylo, že takto nešlo zjistit, do jaké rubriky který článek patří. Nechtělo se mi nechat na klientovi, aby ručně procházel stovky importovaných článků, a přiřazoval jim správné rubriky. I to jsem ale později elegantně vyřešil, a klientovi předal Excel se seznamem URL všech jeho článků (cca 500), rozčleněných do jednotlivých rubrik.

Pro WordPress jsem mezitím vytvořil „jednoduchý“ plugin Webnode Importér. Ten obsahuje pole pro vložení URL článků, které chci importovat, výběr z WordPress rubrik, do kterých chci články zařadit, a volbu WordPress uživatele, který bude nastaven jako autor. Klient si takto sám vždy zkopíroval 5-10 URL do odpovídajícího pole, nastavil ostatní volby, klikl na tlačítko a pár sekund počkal, a v přehledu Příspěvků se objevily nové články. Se správným datem publikování, ve správné rubrice, se zachovaným formátováním, dokonce i obrázky a fotky v článku použité se správně importovaly do Mediální knihovny.

Přenést několikaletý archiv článků z Webnode do WordPressu se stalo okázkou krátké chvíle.

Nutno zmínit, že toto moje řešení je využitelné opravdu jen pro Webnode weby magazínového typu. Pokud má člověk malý firemní webík se stránkami Úvod, O nás, Naše služby, Historie firmy a Kontakty, tak se určitě nevyplatí přemýšlet o nějakém strojovém přenosu. Obsah takového webu se do administrace WordPressu zkopíruje pomocí CTRL+C a CTRL+V během pár minut. Ale pokud jde o blog či magazín s desítkami až stovkami článků, pak můj plugin ušetří OHROMNÉ množství práce/času

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt

Další příspěvky v rubrice Migrace