Migrace rozsáhlého webu na WordPress

Migrace

Již snad 15 let (ne-li déle) spravuji webové stránky svému (nyní již bývalému) bydlišti – obci Vír (www.virvudolisvratky.cz). Ještě během studií na gymnáziu jsem vytvořil jednoduchý „neoficiální“ webík, později jej přenesl na vlastní redakční systém, poté na jeho novou verzi … nejstarší zveřejněné informace jsou z roku 2006. Použitý redakční systém jsem již ovšem přestal rozvíjet a udržovat, toto „objevování kola“ nebylo po ekonomické stránce smysluplné. Naopak bylo stále zřejmější, že by bylo vhodné tento pomalu zastarávající web přenést na redakční systém WordPress.

Jenže s tím se pojily dvě komplikace:

  1. Nutnost pracné přípravy nové šablony, se spoustou různých podstránek a prvků.
  2. Nutnost migrace stávajícího obsahu – článků, stránek, fotogalerií.

První bod jsem se nakonec rozhodl vyřešit zakoupení HTML šablony TownPress, ideální pro malá města a obce. Ta existuje i ve verzi (dražší) již připravené jako WP šablona, ale tu jsem použít nechtěl – nikoli proto, abych ušetřil, ale protože pak bych musel celé následující roky „skousnout“ to, jak onu WP šablonu její autor připravil. Věděl jsem, že mi spousta věcí určitě nebude vyhovovat, a tak jsem raději koupil holou HTML šablonu, a WordPress šablonu si z ní nachystal sám. Samozřejmě to bylo pracnější, ale nyní jsem s výsledkem naprosto spokojený a do budoucna si ji mohu libovolně rozšiřovat „podle sebe“.

Proces přípravy nového webu nakonec vypadal následovně – nachystal jsem si plugin pro migraci obsahu ze starého webu do WordPressu po jednotlivých „sekcích“ – články, fotogalerie, stránky, komentáře, rubriky článků, rubriky fotogalerií, … vše zkušebně přemigroval a poupravoval chyby. Potom jsem začal tvořit novou šablonu na reálném obsahu webu, dokud nebyla 100% hotová. Poté jsem celý obsah webu zase smazal, a tentokrát jej již přemigroval „načisto“. Ve výsledku se jednalo o téměř 1000 článků a podstránek, cca 70 fotogalerií a dohromady přes 5 000 obrázků a fotografií. Programování automatického importního můstku nakonec zabralo asi 70 % času přípravy nového webu.

Vše bylo připraveno, a stačilo „pouze“ web přesunout ze subdomény na ostrou doménu. Okamžitě bylo jasné, že náš dlouholetý tarif na hostingu nebude pro takto rozsáhlý WordPress web dostačovat. Časy generování stránek se počítaly na 2-4 sekundy. Ale to není nic, co by nevyřešily kešovací pluginy, jmenovitě WP Super Cache, se kterým mám výborné zkušenosti. Ten mi nakonec připravil horké chvilky, neboť jsem jej nakonfiguroval na subdoméně, a po přenesení na hlavní doménu jeho nastavení obsahovalo neplatné cesty, což ve výsledku vedlo k několika přetížením serveru. Myslel jsem si, že bez posílení tarifu se nový web neobejde, ale nakonec jsem příčinu odhalil a od té doby je (nakešovaný) web svižný jako blesk. Bohužel práce v administraci je zdlouhavá, té se kešování netýká. Paradoxně je redakční část webu mnohem lepší a schopnější než ta původní, ale vzhledem ke své výkonové náročnosti i mnohem pomalejší.

Nový web jsem musel záhy zabezpečit proti útokům robotů a jiné internetové havěti, protože dle logů na něj jen za dnešní půlden mířilo přibližně 2 500 pokusů o prolomení hesla. Nasadil jsem tedy plugin iThemes Security. Bohužel, přechod na WordPress s sebou nese i tato negativa.

novy-web-2016

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt

Další příspěvky v rubrice Migrace