Synchronizace galerií napříč rodinou WordPress webů

Různé WordPress pluginy

Obrátil se na mě klient s žádostí řešení situace, kdy má firma s celoevropskou působností svůj hlavní mezinárodní web a cca 10 webů poboček v různých státech (a jazycích), a ty by měly ideálně bezpracně zobrazovat fotogalerii referencí z hlavního mezinárodního webu. Tamní rozsáhlá fotogalerie obsahuje cca 600 referencí s kvalitními a poutavými fotografiemi a je neustále doplňovaná … jenže to samé provádět na webech všech národních poboček by bylo nepříjemně pracné (vložení nové galerie na hlavní web by obnášelo desetkrát tento úkon opakovat i na ostatních webech). Ovšem tyto kvalitní fotografie tam nemít by zase bylo trestuhodné nevyužití jejich potenciálu.

Velkou výhodou je, že weby všech poboček běží na WordPressu a na stejné šabloně, technologický základ je tedy naprosto shodný, a vůbec nevadí, že obsah i struktura jednotlivých webů poboček se mírně odlišují. Hned mi bylo jasné, že bude možné naprogramovat plugin, který se pak jen rozkopíruje na všechny ostatní pobočky, a nebude třeba se dále o cokoli starat.

Řešení, se kterým jsem přišel, bylo následující – na zdrojovém webu přichystám malé rozhraní, které bude předávat data o všech galeriích a jejich fotografiích. Nepotřebuji si obrázky ze zdrojového webu kopírovat, stačí mi jen jejich adresy, na jednom webu mohu zobrazovat obrázky, které jsou fyzicky uloženy na webu jiném – jen musím znát jejich adresy. K tomuto rozhraní se bude připojovat můj WordPress plugin, a data o všech galeriích si stáhne a uloží do paměti, a kontrolu nových dat bude provádět jen ve zvoleném intervalu, aby se zdrojový web zbytečně nezatěžoval. Přibude-li na webu jedna dvě galerie za pár dní, tak není třeba to kontrolovat každou hodinu.

Bude-li mít plugin data o galeriích, pak je musí také nějak zobrazit. Do libovolné statické stránky na pobočkovém webu se tedy vloží shortcode/značka, kterou poté plugin nahradí přehledem galerie. Díky vložení přes shortcode má klient naprostou moc nad tím, jak a kde se galerie bude (v rámci webu) zobrazovat. Po naprogramování funkčního základu a ověření, že můj nápad je opravdu proveditelný, jsem doprogramoval přidané funkce (různé filtrování, …), a plugin nainstaloval na všechny pobočky. Nyní obsahuje každá pobočka plnohodnotnou galerii všech referencí, které jsou zveřejněny i na zdrojovém webu, a klient kvůli tomu nemusí (a nebude muset) ani hnout prstem 🙂

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt

Další příspěvky v rubrice Různé WordPress pluginy