WordPress plugin pro realitní software Urbium

Urbium plugin

Realitní server Urbium.cz umožňuje realitním makléřům (…) spravovat on-line databázi svých nemovitostí. Ty jsou potom prezentovány na portálu EuroBydleni.cz, především je ale možné nechat své nemovitosti zobrazovat na desítkách jiných realitních serverů. Makléř tak má ušetřenou práci, a nemusí jednu nabídku nemovitosti namáhavě vkládat do více databází – Urbium to udělá za něj přes své exportní moduly.

Problém ale nastává, chce-li makléř nabídku nemovitostí zobrazit i na svém vlastním firemním webíku. Urbium má vytvořené exportní můstky pouze pro velké portály, ale nabízí také možnost zpřístupnění makléři vložených nabídek přes své aplikační rozhraní.

Pro svého klienta a jeho web na redakčním systému WordPress jsem tedy vytvořil rozšiřující modul, respektive plugin, který má dvě funkce:

  1. Jednou denně kontroluje aktualizované informace v databázi Urbia, a pokud do nich makléř vložil například další nabízenou nemovitost, automaticky ji stáhne do své vlastní databáze na webu (včetně případných fotografií,…).
  2. Na webu zobrazuje návštěvníkům přehled nemovitostí z této databáze, umožňuje jejich filtrování dle lokality, ceny, typu nemovitosti.

Hlavní výhodou tedy je, že makléř nemusí mít na svém webu napsáno „Pokud chcete vidět, jaké nemovitosti moji klienti nabízejí k prodeji, klikněte na následující odkaz a podívejte se na serveru EuroBydlení.cz“ … mnohem lepší je, může-li svým návštěvníkům nabídnout tyto infromace přímo na svém webu. A toto umožňuje mnou vyvinutý plugin pro WordPress.

Je zřejmé, že plugin nefunguje tak, že by si makléř spravoval databázi nemovitostí na svém webu, a poté se tyto změny odesílaly do Urbia. Tuto správu dat má velmi dobře propracovanou právě Urbium, proto je funkčnost opačná. Makléř se přihlásí do Urbia tak jako již tolikrát předtím (nemusí se tedy učit nic nového), doplní novou nemovitost se všemi informacemi a fotografiemi, nebo aktualizuje nějakou z dřívějška, a aniž by se staral o cokoli dalšího, během jednoho dne je nemovitost zobrazena i na jeho webu pro návštěvníky. Správa informací probíhá na jednom místě (jednom webu), není tedy třeba řešit složitou synchronizaci změn mezi dvěma rovnocenými databázemi informací. Takto se do jedné kopírují informace z té druhé.

Práce na tomto pluginu byla opravdu zajímavá, musel jsem nahlédnout hodně hluboko „pod pokličku“ vnitřního fungování WordPressu, a naučil se spoustu nových věcí. O to více si také nyní uvědomuji, o kolik lepší služby mohu svým klientům nabídnout než jiní, kteří sice také „postaví web na WordPressu“, ale neumí programovat a nejsou schopni pak web přiohnout dle přání klienta.

Máte-li zájem, rád vám tento plugin implementuji do vašeho webu, a upravím jej přímo podle vašich představ. Kontaktujte mě.

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt