Xpay platební brána pro WordPress

Platební brána

Platební systém Xpay.cz je oblíbeným řešením pro klienty, kteří chtějí zpoplatnit přístup ke svému webu, a úhradu umožnit zasláním Premium SMS. Což je mnohem jednodušší způsob, než řešit bankovní převody a platební karty. Na druhou stranu, výše těchto plateb není nikterak závratná (tuším max do 1 500 Kč), a provize mobilnímu operátorovi si také ukousne velkou část z celé transakce … ale to vše je vyváženo onou jednoduchostí platby. Vzít do ruky telefon a poslat SMS, to zvládne každý.

Při nedávné zakázce jsem platební bránu Xpay implementoval jako plugin pro WordPress. Zájemce měl web s erotickými povídkami, a hodlal jej zpoplatnit posíláním těchto SMS (to je velmi častý případ). Nejdříve jsem dlouho bojoval s dokumentací, neboť jsem s Xpay platební bránou pracoval naposledy před několika lety, a od té doby se některé věci změnily. Ale nakonec jsem se dopracoval k velmi elegantnímu řešení.

Klient si může v administraci WordPressu nastavit až pět různých platebních metod, které se liší výší poplatku, a tím i délkou předplatného, po kterou je uživatelský účet aktivní. Můj plugin pak čeká na pokyn od Xpay brány, že (zjednodušeně) telefonní číslo 789123456 uhradilo 99 Kč. Plugin z nastavení ví, že takovému zákazníkovi má vytvořit účet s platností na např. 30 dní, na pozadí vytvoří nového WordPress uživatele, vygeneruje mu heslo, a Xpay bráně vrátí znění SMS, která je poslána zpět na mobil zákazníka. Například ve tvaru „Děkujeme za vaši platbu! Byl vám vytvořen účet se jménem ABCD a heslem M2f58kWx, platný po dobu 30 dní.“. Zákazník má tedy pár okamžiků po zaplacení poplatku v ruce přístupové údaje na web, a může se přihlásit.

Klient má ve správě stránek a příspěvků k dispozici nastavení, kdy si sám určuje, který obsah je placený (a zobrazí se místo něj pokyny k SMS platbám a přihlašovací formulář), a který je volně přístupný. Může i snadno označit část stránky, která bude veřejná, a která část bude přístupná až po přihlášení … a tedy čtenáře nalákat několika prvními odstavci textu.

Napsal Marek Klusák, programátor a webdesigner. Kontakt